Hannu Norjanen

Cantores Minores -kuoron urku­pilli­lahjoitus kuvastaa kuoroa

Cantores Minores -poikakuoro teki Urut soimaan -keräyslahjoituksen ja sai näin neljä nimikkourkupilliä Musiikkitalon tuleviin urkuihin. Kuoron taiteellinen johtaja Hannu Norjanen toivoo, että Musiikkitalon urut auttavat säilyttämään ja uudistamaan urkumusiikkia sekä tavoittamaan uudenlaista yleisöä. Cantores Minoresin lahjoitus kertoo kuorosta

– Halusimme olla mukana hyvässä hankkeessa, taustoittaa Hannu Norjanen, Cantores Minores -poikakuoron taiteellinen johtaja.

Kuoro teki keväällä 2019 lahjoituksen Urut soimaan -keräykseen. Lahjoituksen suuruus oli 1850 euroa, ja sillä kuoro sai neljä nimikkourkupilliä Musiikkitalon tuleviin urkuihin: suuren posaunen, mixturan, pienen principalin ja fluten.

– Lahjoitus kuvastaa kuoroamme. Nämä erilaiset urkupillit ovat kuin sopraano, altto, tenori ja basso. Ne kertovat Cantores Minores -kuoron rakenteesta, siitä, että kuorossa on eri-ikäisiä poikia, Norjanen esittelee.

Urkukeräykseen osallistuminen oli luontevaa myös siksi, että urkumusiikki on oleellinen osa kuoron ohjelmistoa.

– Etenkin barokki- ja vanhemmalta ajalta on paljon urkuteoksia. Urut ovat meille tärkeä instrumentti, ja moni urkusävellys sopii kuorollemme. Ulkomaankiertueilla meillä on lähes aina mukana urkuri, Norjanen kertoo.

Musiikkitalon uudet urut voivat jatkaa ja uudistaa perinnettä

Hannu Norjanen on suorittanut tutkinnot urkujensoitosta, kuoronjohdosta sekä orkesterinjohdosta ja myös työskennellyt monipuolisesti näillä aloilla. Hän toivoo, että Musiikkitalon uudet suuret urut vahvistavat urkumusiikin perinnettä ja tuovat urkumusiikkiin jotain uutta.

– Toivon uusien urkujen rikastavan urkumusiikkia Suomessa. Toivoisin, että entistä useammat ammattisäveltäjät innostuisivat säveltämään uruille. Olisi myös mukavaa, jos uutta urkumusiikkia sävellettäisiin nykyistä enemmän kuoroille – vaikka kyllä nykyurkurit jonkin verran säveltävätkin, Norjanen pohtii.

Suomessa urut ovat perinteisesti kirkossa, ja kirkossa myös Cantores Minores on tottunut urkujen säestyksellä esiintymään. Musiikkitalon urut mahdollistavat uudenlaiset esiintymiset niin Cantores Minores -kuorolle kuin muillekin esiintyjille.

– Kirkossa urut ovat usein urkuparvella, mutta konserttisalissa kuoro ja urut ovat samassa tilassa, jolloin kuoron ja urkurin vuorovaikutus on erilaista kuin kirkossa, ja yleisökin pääsee seuraamaan molempia, Norjanen kuvailee. – Konserttisali eroaa kirkosta myös akustisesti.

Urkureille uudet urut ovat hieno asia.

– Toivoisin, että meille urkureille avautuu Musiikkitalon urkujen myötä mahdollisuus soittaa sinfoniaorkestereiden ja kuorojen kanssa – ja nimenomaan isoilla uruilla.
Norjanen uskoo, että Musiikkitalon urut voivat tuoda urkumusiikin pariin myös uutta yleisöä.

– Musiikkitalon konsertti voi kiinnostaa eri ihmisiä kuin kirkkokonsertti.

Hyvin mielin loppuvuoteen

Haastatteluhetkellä Cantores Minores on juuri aloittamassa joulunajan esiintymisiä. On tulossa joulukonsertteja ja Jouluoratorio; suuren kysynnän vuoksi kuoron Perinteisestä Joulukonsertista järjestetään lisäesitys.

Myös keväälle on jo tiedossa esiintymisiä.

– Meillä on paljon aktiivista ja mukavaa toimintaa, taiteellinen johtaja Hannu Norjanen hymyilee.

Cantores Minores -kuoron ohjelmistosta saa tietoa kuoron verkkosivuilta.

 
Cantores Minores -kuoro esiintyy joulukirkossa

 

Facebook
Twitter
LinkedIn