Pekka Suikkanen by Sakari Röyskö

Kesän urkujuhlat Musiikkitalossa

Tulevana kesänä Helsingin Musiikkitalossa jatkuu ainutlaatuinen urkujuhlien sarja. Konserttisalin uusien urkujen hankintaprosessi konkretisoitui viime kesänä heinäkuun 4. päivänä, kun ensimmäiset urkujen osilla lastatut rekat saapuivat Musiikkitalon uumeniin lastauslaiturin viereen. Suuria puupillejä, ilmakanavia, palkeita, puhallinkoneita ja runkopalkkeja täynnä olevat rekat tyhjennettiin pikavauhtia, ja orkesterilava täyttyi ensimmäisen asennuskesän materiaalista.

Uusia urkuja rakennetaan kesäkuukausien aikana, koska sali on taas täydessä 
toiminnassa talvisaikaan. Viime kesän aikana neljän urkujenrakentajan ryhmä siirsi urkujen osat lavalta ylös urkusyvennykseen oikeassa järjestyksessä. Asennusjärjestys on varsinkin alussa tärkeä, koska suuri soitin rakentuu urkutilan takaseinästä kohti salia ja kohti tulevaa soittimen julkisivua. Runkorakenteet, ilmalaatikot ja omilla seinämillä rajatut pillistöt estävät esimerkiksi takaosan suurien pillien asentamisen jälkeenpäin.

Läheltä katsottuna noita suurimpia pillejä ei heti edes miellä soittimen osiksi. 
Puupilleissä materiaalivahvuudet ovat lattialankun luokkaa, ja yksittäisen pillin mittasuhteet muistuttavat enemmän ylikorkeaa vaatekaappia, kuin yhden äänen tuottavaa pilliä. Kun myöhemmin saamme urkukaappiin pienimmät, kynnenkorkuiset pillit, konkretisoituu urkujen soinnin valtava ääniala myös visuaalisesti. 

Urkujen kokonaisuus rakentamisen aikana jakaantuu moneen osaan. Kun äänikertojen 
määrä ja tyypit on päätetty, alkaa rakentamolla eri tasojen suunnittelutyö: piirtäjät laskevat lujuuksia runkorakenteille, koneistovälitykset on saatava kuljetettua mahdollisimman suoraan soittopöydältä ilmalaatikoille, äänitys-team laskee pillien mitoituksia salin akustiikkaan sopiviksi ja materiaalien sekä julkisivun yksityiskohtien suunnitelma tarkentuu värityksen ja muotoilun osalta. Nämä vain karkeina esimerkkeinä koko suururakasta. 

Kuulijalle kokonaisuus hahmottuu ehkä selvemmin sitten aikanaan soinnin ja itse 
musiikin kautta, kun urut ovat valmiit. Meille kaikille urut ja niillä soitetut kappaleet avautuvat monin eri tavoin: mahtavina, herkkinä, mysteerisinä tai moni-ilmeisinä äänenväreinä. Ennen näitä kokemuksia on kestettävä Musiikkitalon kesäisiä urkujuhlia ilman musiikkia ja odotettava, kun soitin pala palalta valmistuu.

Pekka Suikkanen

Pekka Suikkanen on urkuri ja Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin lehtori, sekä Musiikkitalon urkuhankkeen asiantuntijalautakunnan jäsen

 

Musiikkitalon urkuhankkeen kesän 2021 rakennustöitä taltioi valokuvaaja Sakari Röyskö.

Facebook
Twitter
LinkedIn