Lahjoituskampanja

Urkujen hankkimisen julistuksen kunniaksi Helsingin Musiikkitalon säätiö järjestää lahjoituskampanjan. Tavoitteenamme on kerätä 200 000 euroa, jolla taataan uruille elävää musiikkia tulevaisuuteen.

Musiikkitalo on musiikin pyhättö, jolta puuttuu kruunu. Nimittäin urut. Urkujen hankkimista suunniteltiin jo Musiikkitalon avajaisiin 2011, mutta hankinta lykkääntyi. Mutta nyt vihdoin alkaa tapahtua!
Yksi Suomen tunnetuimmista nykysäveltäjistä, Kaija Saariaho avasi pelin lahjoittamalla urkujen hankintaan miljoona euroa. Tätä avausta seurasi lisärahoitus mukaan tulleilta säätiöiltä.
Nyt 2021 Musiikkitalon konserttitaloon nousevan instrumentin noin 6000 pilliä kaipaavat musiikkia sisäänsä. Ja tässä voi jokainen suomalainen auttaa. Kutsumme nyt ihmisiä osallistumaan varmasti erilaiseen, historialliseen hankkeeseen.

Tähän mennessä kerätty summa:

224209€

Urut Q&A

Miksi urut hankitaan nyt vasta? Miksi urkuja ei aikoinaan rakennettu?

Musiikkitalon konserttisaliin suunniteltiin sen rakennusvaiheessa paikka oikeille uruille. Urut jäivät resurssisyistä kuitenkin rakentamatta, ja tähän asti konserttisalissa on käytetty sähköurkuja. Sähköinen soitin muuttaa musiikin sointia merkittävästi. Hyvien konserttisaliurkujen puuttuminen onkin rajoittanut yleisön mahdollisuutta kuulla merkittäviä konserttiteoksia Helsingissä.

Jos Musiikki­talolla on jo 3 urut, miksi tarvitaan vielä yhdet?

Konserttisalissa on tähän asti käytetty sähköurkuja. Musiikkitalon Organossa on 3 urut, mutta ne ovat harjoituskäyttöön ja pienemmille konserteille tarkoitettu. Olemassaolevat urut edustavat erilaisia urkutyyppejä.