Urut Q&A

Miten urut rahoitetaan?

Urkuprojekti käynnistyi säveltäjä Kaija Saariahon miljoonan euron lahjoituksen myötä. Muita rahoittajatahoja ovat Jane ja Aatos Erkon säätiö (500.000 €), Svenska litteratursällskapet i Finland Fredrik Paciuksen muistorahasto, (500.000 €), Jenny ja Antti Wihurin rahasto (300.000 €), Suomen Kulttuurirahasto (300.000 €), Svenska kulturfonden (100.000 €), Pro Musica Säätiö (26.000 €). Lisäksi päätöstä odottaa: Helsingin kaupunki, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja YLE.

Mikä on kampanjan tavoite ja mihin lahjoitukset käytetään?

Urkujen hankkimisen julistuksen kunniaksi Helsingin Musiikkitalon säätiö järjesti lahjoituskampanjan, jonka tavoitteena on kerätä 200 000 euroa. Tämä käytetään Musiikkitalon urkuohjelmiston tuottamiseen ja urkumusiikin ympärille keskittyviin tapahtumiin.

Miksi urut hankitaan nyt vasta? Miksi urkuja ei aikoinaan rakennettu?

Musiikkitalon konserttisaliin suunniteltiin sen rakennusvaiheessa paikka oikeille uruille. Urut jäivät resurssisyistä kuitenkin rakentamatta, ja tähän asti konserttisalissa on käytetty sähköurkuja. Sähköinen soitin muuttaa musiikin sointia merkittävästi. Hyvien konserttisaliurkujen puuttuminen onkin rajoittanut yleisön mahdollisuutta kuulla merkittäviä konserttiteoksia Helsingissä.

Miten niin kaikkien yhteiset urut?

Urkumusiikilla on vahva ja arvostettu asema, ja huippu-urkurit kiertävät ympäri maailman konsertoimassa arvostettujen urkujen äärellä. Musiikkitalon uudet urut nostavat Helsingin ja Suomen profiilia tällä saralla ja tarjoavat kotimaisille urkureille mahdollisuuksia kehittää taitojaan ja edistyä urallaan. Hanke siis myös kehittää suomalaista urkuopetusta.

Jos Musiikki­talolla on jo 3 urut, miksi tarvitaan vielä yhdet?

Konserttisalissa on tähän asti käytetty sähköurkuja. Musiikkitalon Organossa on 3 urut, mutta ne ovat harjoituskäyttöön ja pienemmille konserteille tarkoitettu. Olemassaolevat urut edustavat erilaisia urkutyyppejä.

Koska uudet urut saadaan Musiikki­taloon?

Urkujen rakentamisen kilpailutusprosessi käynnistyi heti hankkeen julkistamisen jälkeen 11. joulukuuta 2017. Urkujen suunnittelu- ja rakennustyö toistaiseksi tuntemattoman valmistajan tehtaalla kestää arviolta kaksi vuotta. Kokonaisuudessaan projekti kestää noin 6 vuotta.

Miksi Saariaho haluaa lahjoittaa uruille?

Kaija Saariaho on tunnetuimpia suomalaisia nykysäveltäjiä ja urkuhankkeen suojelija, joka lahjoituksellaan haluaa sekä nostaa Musiikkitalon profiilia kansainvälisesti arvostettuna konserttitalona että rikastuttaa tulevaisuuden suomalaista musiikkielämää aikana, jolloin kulttuurin tukea jatkuvasti kiristetään ja leikataan.