Maailman suurin sydän

Musiikkitalon konserttiurut -hanke on edennyt vaiheeseen, jossa urkujen suunnitelmat ovat valmistuneet ja saamme vihdoin esitellä ne yleisölle. Euroopan suurimmat konserttisaliurut ovat tulossa Suomeen, Helsingin Musiikkitaloon. Elämme tällä hetkellä poikkeuksellista aikaa koronaepidemian keskellä: uutisvirtamme täyttyy huolta ja epävarmuutta nostattavista viesteistä sekä meiltä että muualta maailmalta, ja henkinen kestävyytemme on koetuksella. Kaipaamme kauneutta, positiivisuutta ja toivoa.

Musiikkitalon säätiön hallituksen puheenjohtajana olen saanut seurata hankkeen etenemistä aitiopaikalta. Projektille asetettu asiantuntijalautakunta on edistänyt urkujen suunnittelua ihailtavalla omistautumisella ja ammattitaidolla, ja tuloksista voimme jo tässä vaiheessa olla ylpeitä. Itävaltalaisen urkurakentamon työstämät fasadisuunnitelmat ovat läpikäyneet monta vaihetta ja lopulta jalostuneet henkeä salpaavan kauniiksi instrumentiksi, jonka sointia ei malttaisi odottaa. Musiikkitalon uudet konserttiurut tulevat olemaan sekä soinnillisesti poikkeukselliset että visuaalisesti ainutlaatuiset. Tällaista soitinta ei ole muualla maailmassa!

Konserttiurut kuuluvat erottamattomasti orkesterimusiikkiin, mutta moniulotteisena instrumenttina nämä urut valloittavat konserttisalin myös soolona. Musiikkitalon säätiö järjestää yhdessä Musiikkitalon Urut soimaan ry:n kanssa Kansainvälisen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailun, jonka kautta haluamme inspiroida säveltäjiä ympäri maailman säveltämään monipuolista musiikkia juuri Musiikkitalon uruille. Kilpailun järjestäminen ei olisi mahdollista ilman Urut soimaan -kampanjaan tulleita lahjoituksia ja Alfred Kordelinin säätiötä, joka toimii kilpailun päärahoittajana.

Jokainen nimikoitu pilli ja lahjoitus mahdollistaa sen, että upeille uruillemme riittää tulevaisuudessa soitettavaa ja meille kuulijoille nautittavaa. Kiitos kaikille jo tähän mennessä kampanjaan osallistuneille, te saatte nämä urut soimaan!

Musiikkitalon konserttiurkuja tullaan varmasti kuulemaan ympäri maailmaa, mutta ennen kaikkea urut ovat lahja meille musiikin ystäville. Edessämme on vielä odotus, mutta paremmat ajat koettavat ja nyt läpikäymämme haasteet ja kipuilut muovaavat meitä yhteiskuntana kohti parempaa tulevaisuutta. Helsingin Musiikkitalo tulee saamaan konserttisaliinsa sydämen, joka sykkii toivoa, lämpöä ja kauneutta. Nämä positiiviset ajatukset kantakoon meitä yli vaikeiden aikojen.

Nasima Razmyar
Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari
Facebook
Twitter
LinkedIn