Maailman urkukartalle nousee veistoksellinen julkisivu – Tältä näyttävät Musiikkitalon Konserttisalin Rieger-urut

Vuodesta 2019 lähtien rakennettujen Musiikkitalon urkujen julkisivu on valmistunut. Kuluneen kesän aikana Musiikkitalon Konserttisaliin asennettu urkujen uniikki fasadi on itsessään visuaalinen taideteos, joka näyttävyydessään vertautuu esimerkiksi Los Angelesin Walt Disney Concert Hallin urkujen julkisivuun. Fasadin ovat suunnitelleet urkurakentamo Rieger Orgelbaun urkusuunnittelija Harald Schwarz ja urkurakentaja, toimitusjohtaja Wendelin Eberle. Käsityönä rakennetut Rieger-konserttisaliurut valmistuvat syksyn 2023 aikana ja ne otetaan käyttöön 1.1.2024.

Musiikkitalon uruista on tulossa poikkeuksellinen 124 äänikertaa ja huippumodernia tekniikkaa käsittävä instrumentti. Perinteisesti urkujen sisällä kulkevista ilmakanavista osa on tuotu visuaalisena elementtinä kaikkien nähtäville. Julkisivun kaarevat elementit koostuvat soivista pilleistä sekä ilmakanavista. Soittimen mittakaavasta kertoo se, että puukomposiitista 3D-tulostamalla valmistettuja kanavia ja pillejä on yhteensä noin 260 metriä. Kooltaan urut lukeutuvat maailman suurimpien modernien konserttisaliurkujen joukkoon. Erikoista uruissa on myös sen kaksi soittopöytää, joista toinen on mekaanisella välityksellä kiinni uruissa ja toinen vapaasti liikuteltavissa orkesterilavalla. 

Urkujen viimeistely-, äänitys- ja testaustöitä tehdään vielä kuluvan syksyn ajan. Urkujen avajaisjuhlallisuuksia vietetään 1.1.2024, jolloin käyttöönottokonsertin soittaa ranskalainen Olivier Latry. Vuodelle 2024 Musiikkitaloon on luvassa lähes 30 konserttia ja tapahtumaa, joissa urut ovat mukana. Musiikkitalon Konserttisalin urkutoimintaa koordinoi Musiikkitalon Urut Soimaan ry. Konsertit ja tapahtumat löytyvät kootusti www.urutsoimaan.fi -sivustolta.

Vuonna 2011 avatun Musiikkitalon Konserttisaliin suunniteltiin jo rakennusvaiheessa paikka uruille. Toive lähti talon sinfoniaorkestereilta, sillä monissa teoksissa urut ovat mukana orkesterisoittimena. Urut jäivät resurssisyistä kuitenkin rakentamatta. Urkujen rakentaminen mahdollistui vuonna 2017 säveltäjä Kaija Saariahon lahjoitettua Musiikkitalon säätiölle miljoona euroa urkujen rakentamiseen. Saariahon lahjoitusta seurasi hankerahoitus omistajatahoilta: Helsingin kaupungilta, YLEltä ja Opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä 1,7 miljoonaa euroa lahjoituksina seitsemältä eri säätiöltä ja rahastolta. Hankkeen kokonaisrahoitus on 4,4 miljoonaa euroa.

Musiikkitalon Säätiö käynnisti hankkeen julkistamisen yhteydessä urkupillien nimikointikampanjan, jonka kautta on kerätty jo yli  200 000 euroa urkumusiikille, urkuohjelmistojen tuottamiseen ja tapahtumiin. Kampanja on edelleen käynnissä. Konserttisalin urkujen ennakkosoittotilaisuus järjestetään lauantaina 14.10.2023 klo 11 kaikille nimikkopillin ostaneille tukijoille.


Mahdolliset haastattelupyynnöt
Kaisa Näreranta
Projektipäällikkö, Project manager
Helsingin Musiikkitalon säätiö
Helsinki Music Centre Foundation
email: kaisa.nareranta@musiikkitalonsaatio.fi
tel: +358 (0)20 707 0438 / +358 (0)50 584 4876

Valokuvat: Sakari Röyskö

Facebook
Twitter
LinkedIn