Musiikkitalo ilman urkuja on vajaa

Pekka Kauranen

Helsingin Musiikkitalosta on aina puuttunut jotain oleellista. Tähän on kuitenkin tulossa muutos.

Helsingin Musiikkitalo on saamassa upouudet urut konserttisaliinsa. Alunperin urkujen oli tarkoitus nousta saliin jo Musiikkitalon avajaisiin mennessä elokuussa 2011. Niiden puutteessa on tilassa tähän päivään asti soitettu sähköuruilla.

“Musiikkitalo onkin ollut tavallaan nämä vuodet vajaa”, sanoo Helsingin Musiikkitalo Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kauranen.

“Urut jäivät rakentamatta kuusi vuotta sitten rahanpuutteen vuoksi. Kuten jäi muun muassa mediaseinäkin. Mutta nyt alkaa tapahtua!”

Merkkinä alkuperäisistä suunnitelmista on talon konserttisalin hopeanvärisen verkon takaa löytyvä tyhjä, uruille varattu tila. Nyt urut kuitenkin tulevat. Mikä on muuttunut? Vastaus tulee erään hyvin tunnetun suomalaissäveltäjän taholta.

“Arvokkaiden urkujen tilaaminen ja rakentaminen Musiikkitaloon olisi mahdotonta ilman Kaija Saariahoa. Hän lähestyi organisaatiota ja lahjoitti hankkeelle miljoona euroa.”

Pariisissa asuva Saariaho on tunnetuimpia suomalaisia nykysäveltäjiä, jolle urkumusiikki on työnsä lisäksi myös henkilökohtaisesti tärkeä taiteenlaji. Saariaholla oli Musiikkitalon tuleville uruille yksi kriteeri yli muiden. Halpoja ja heikkolaatuisia urkuja ei rakennettaisi. Nyt kelpaisi vain paras.

Lahjoituskampanja takaa urkumusiikkia tulevaisuuteen

Urkuprojekti on saanut rahoitusta usealta mukana olevalta taholta. Tämän lisäksi Helsingin Musiikkitalon säätiö järjestää lahjoituskampanjan, jossa kuka tahansa voi tukea urkumusiikkia.

“Emme halua taloon urkuja, joilla ei soiteta. Urkujen aktiivista käyttämistä koskevat ehto löytyy ihan rahoittajien kanssa tehdystä sopimuksestakin”, Kauranen painottaa.

“Urut tehdään soittamista ja niille säveltämistä varten. Nyt varat urkujen rakentamiseen löytyvät. Kaikille avoimella kampanjalla haluamme tuoda mukaan ihmisiä urkumusiikin iloisessa hengessä”.

Urkumusiikin tukemista varten järjestetty Urut soimaan -lahjoituskampanja pyrkii keräämään kokoon 200 000 euroa. Hauskana lisänä jokainen lahjoittaja voi halutessaan nimetä yhden tulevien urkujen 7000 pillistä – omalla tai läheisensä nimellä. Näin lahjoituksen voi tehdä myös varmasti ikimuistoisen lahjan muodossa.

Lahjoituskampanjan kautta kerätyillä varoilla on tarkoitus mahdollistaa ennen kaikkea se, että uruilla myös soitetaan ja niille sävelletään musiikkia jatkossakin. Tämän lisäksi rahoilla tuetaan urkujen ympärille tulevaisuudessa järjestettäviin tapahtumiin, kuten esimerkiksi urkuviikkoihin, erilaisiin festivaaleihin sekä sunnuntamatineoihin.

“Perinteisesti sunnuntaikonsertit ovat olleet Musiikkitalolle haasteellisia työnantajakulujen vuoksi. Kansalaiskeräyksellä voimme rahoittaa esimeriksi urkumatineoita sunnuntaille, jolloin sali on normaalisti tyhjä”, Kauranen iloitsee.

Urut houkuttelevat myös huippu-urkureita esiintymään konserttisaliin. Niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Urut nousevat yhteistyöllä

Pitkäjänteistä yhteistyötä tehdään monen tahon kesken. Helsingin Musiikkitalo Oy on palveluyhtiö, joka vastaa urkujen käytöstä ja huollosta. Palveluyhtiö myös järjestää musiikkitalon palvelut, joista suuri osa on ulkoistettu. Lisäksi Helsingin Musiikkitalo Oy vuokraa käyttämättä jääneitä tiloja ulkopuolisille. Urkujen käytöstä ei laskuteta erikseen, vaan ne katsotaan kuuluvan kiinteäksi osaksi salia. Aivan kuten alunperin suunniteltiin.

Kiinteistöosakeyhtiö Mannerheimintie 13a vastaa itse urkujen kilpailutuksesta, tilaamisesta sekä rakennuttamisesta.

Kampanjan keräämät rahat menevät Helsingin kaupungin valvomalle Helsingin Musiikkitalon säätiölle, joka vastaa lahjoituskampanjasta. Säätiö käyttää varoja urkumusiikkiin liittyvien apurahojen myöntämiseen, teosten tilaamiseen sekä orkesterien tilaamien teosten rahoitukseen.

Tähtäimessä avajaiset juhlavuodeksi

Kun suunnitteluprosessi on käyty loppuun, alkaa urkujen kilpailutus. Kilpailutuksen päätteeksi käynnistyvät urkujen suunnittelu- ja rakennustyö toistaiseksi tuntemattoman valmistajan tehtaalla kestää arviolta kaksi vuotta.

Kun urut ovat valmiit, kuljetetaan soitin Musiikkitalon suureen konserttisaliin pystytettäväksi. Suuren soittimen tuominen tilaan vaatii myös rakenteellisia uudistuksia tilassa. Tämän lisäksi soitinta säädetään ja viritetään säännöllisesti sen uudessa kodissa.

“Tarkkaa aikataulua ei voida työn laajuuden vuoksi vielä antaa. Projekti kestää yhteensä arviolta 4–6 vuotta. Tietysti toivoisimme, että yleisö pääsisi kuuntelemaan ensimmäistä uusilla uruilla soitettavaa teosta syksynä 2021, kun Musiikkitalo juhlii 10-vuotisjuhliaan”, Kauranen visioi.

Facebook
Twitter
LinkedIn