Musiikkitalon konserttiurkujen aikataulu muuttuu.

Helsingin Musiikkitalon uusien konserttiurkujen toimitus siirtyy koronapandemian seurauksena vuodella. Myös Kansainvälisen Kaija Saariaho urkusävellyskilpailun ilmoittautumisaikaa jatketaan.

Koronapandemia on vaikuttanut merkittävästi urut toimittavan itävaltalaisen Rieger Orgelbau -urkutehtaan toimintaan ja toimitusaikatauluihin, minkä seurauksena myös Musiikkitalon urkujen osalta on sovittu uudesta aikataulusta. Aikaisemmin kahdelle seuraavalle kesälle 2021 ja 2022 ajoittuneet rakennustyöt jaetaan kolmelle kesälle ja urut valmistuvat syksyn 2023 aikana. Avajaiset siirtyvät näin ollen vuodella ja ne pidetään 1.1.2024.

”Vaikka Suomessa koronatilanne on vaikuttanut verrattain hyvältä, emme voi sivuuttaa globaalia pandemiatilannetta. Musiikkitalon urkujen osalta tärkein kriteerimme on laatu, jonka olemme halunneet varmistaa paitsi rakentamovalinnalla, myös mahdollistamalla urkurakentajalle tarvittavan jouston rakennusaikatauluun”, kommentoi urkujen suunnittelutyön vetäjä, professori Olli Porthan.

Musiikkitalon uruista on tulossa poikkeuksellinen, 123 äänikertaa ja huippumodernia tekniikkaa käsittävä instrumentti, jolla on myös ennen näkemätön, moderni ja monumentaalinen julkisivu.

Kansainvälisen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailun osallistumisaikaa jatketaan

Myös Kansainvälinen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailu saa lisäaikaa ja kilpailuun osallistumisaikaa jatketaan näin ollen vuodella. ”Kilpailu on herättänyt laajaa kiinnostusta ja ilmoittautumisia kilpailuun on tullut jo kevään aikana kymmeniä. Koska uudet urut ovat poikkeukselliset ja kilpailun taso halutaan mahdollisimman korkeaksi, vuoden lisäaika ei vaikeuta järjestelyjä vaan päinvastoin. Se antaa meille aikaa kansainväliseen markkinointiin ja säveltäjille aikaa säveltää” kertoo Musiikkitalon Urut Soimaan ry:n puheenjohtaja Jan Lehtola.

Sävellyskilpailu on avoin kaikille halukkaille ja siinä on kolme sarjaa: orkesterikonsertot, kamarimusiikkiteokset ja soolourkuteokset. Tavoitteena on palkita reilu kymmenkunta teosta ja esittää ne omissa konserteissaan vuoden 2024 aikana. Teokset esittävät RSO:n ja HKO:n lisäksi joukko suomalaisia orkestereita ja kansainvälisiä urkuvirtuooseja. Kaija Saariahon vetämässä tuomaristossa ovat mukana ylikapellimestarit Nicholas Collon ja Susanna Mälkki, säveltäjät Francesco Filidei (Italia), Maija Hynninen, Olli Kortekangas sekä urkurit Jan Lehtola, Susanne Kujala ja Olli Porthan.

Lisätiedot:

Olli Porthan, Urkuasiantuntijalautakunnan puheenjohtaja
olli.porthan@uniarts.fi
p. +358 50 526 2006

Jan Lehtola, Urut Soimaan ry, puheenjohtaja
jan.lehtola@uniarts.fi
+358 50 378 0878

Kaisa Näreranta, Helsingin Musiikkitalon säätiö
kaisa.nareranta@musiikkitalo.fi
+358 50 584 4876

Facebook
Twitter
LinkedIn