Suomen Säveltäjien toiminnanjohtaja Vappu Verronen

Suomen Säveltäjiltä erityispalkinto urkusävellyskilpailuun

Suomen Säveltäjät ry on säveltäjien taiteilijajärjestö, joka edistää taidemusiikin kenttää ja elävien säveltäjien vahvaa asemaa Suomessa. Säveltäjät ovat odottaneet suurella kiinnostuksella Musiikkitalon konserttisalin Rieger-urkuja, sillä uusien urkujen ominaisuudet tarjoavat säveltäjille mahdollisuuden käyttää teoksissa täysin ennen kuulemattomia sointeja. Uusien urkujen kunniaksi Suomen Säveltäjät ry:n hallitus on päättänyt myöntää erityispalkinnon Kansainvälisessä Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailussa.

Suomen Säveltäjien tunnustuspalkinto myönnetään yhdelle säveltäjälle ansiokkaasta Musiikkitalon urkujen soittimellisten keinovarojen hyödyntämisestä sävellyksessä. Palkinto on suuruudeltaan 3 000 euroa ja palkintovarat myönnetään yhdistyksen hallinnoimista, Kopiosto ry:n keräämistä kollektiivisista tekijänoikeusvaroista, jotka kertyvät nuottien kopioinnista eri yhteyksissä. Tuomaristo voi myöntää palkinnon yhdelle finaalissa esitettävälle kilpailuteokselle missä tahansa sarjassa.

Mitä nämä uudet keinovarat sitten ovat? Musiikkitalon konserttisalin urut ovat herättäneet säveltäjissä odotuksia, ja Suomen Säveltäjät ry antoi vuonna 2017 lausunnon siitä, miten uruissa tulisi ottaa huomioon taidemusiikin vaatimukset. Useat toiveet onkin pystytty toteuttamaan, kuten muutama äänikerta, joita on mahdollista soittaa ¼-sävelaskelsormiolla sekä setzer-järjestelmä, joka ei toimi yleisesti käytössä olevien on/off -kytkimien tapaan vaan muistaa rekisteritappien asennon tarkasti ja pystyy palauttamaan sen. Joustava ilmansyöttö on tulossa kahdelle pillistölle. Kilpailusivustolle on koottu videogalleria referenssisoittimena mainitun Saksan Kasselin uruista. Videoilla Susanne Kujala ja Jan Lehtola esittelevät St. Martinin kirkon Rieger-urkujen mahdollisuuksia. 

On ollut kiehtovaa seurata urkujen pitkää rakennusvaihetta ja nostamme hattua Musiikkitalon säätiön ja urkuhankkeen asiantuntijalautakunnan valtavalle työlle. Ilolla kuuntelin, kun loppukesällä 2022 eräs orkesterimuusikko kommentoi, että sali kuulostaa entistäkin paremmalta nyt kun urut ovat kesän aikana rakentuneet lisää. Ennen kaikkea Suomen Säveltäjät iloitsee, että säveltäjä Kaija Saariahon ja muiden lahjoittajien tuella konserttisaliin saatavat urut mahdollistavat urkujen käytön konserttisaliolosuhteissa yhdessä sinfoniaorkesterin kanssa ja tarjoavat tämän päivän säveltäjille kiehtovia ilmaisullisia mahdollisuuksia.

Musiikkitalon Urut Soimaan ry:n ja Musiikkitalon säätiön järjestämän Kansainvälisen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailun kilpailuaika päättyy 29.10.2022.

Vappu Verronen

Vappu Verronen on Suomen Säveltäjät ry:n toiminnanjohtaja.

Facebook
Twitter
LinkedIn