En donationskampanj

För att fira deklarationen om orgelanskaffningen arrangerar Stiftelsen Musikhuset i Helsingfors en donationskampanj. Vårt mål är att samla in 200 000 euro som kommer att garantera levande orgelmusik i framtiden.

Musikhuset är ett musikens tempel som saknar kronan på verket. Alltså orgeln. Orgelinköp planerades redan till invigningen av Musikhuset 2011, men projektet fick anstå. Men nu börjar det äntligen hända saker!

En av Finlands mest kända nutida kompositörer, Kaija Saariaho var först på plan genom att donera en miljon euro för orgelinköp. Detta följdes upp med ytterligare anslag från olika stiftelser och ägarna till Musikhuset (Helsingfors stad, undervisnings- och kulturministeriet samt Yle).

Nu behöver instrumentet som ska vara färdigbyggt 2021 i Musikhusets konsertsal musik till sina 6 000 pipor. Och här kan varenda finländare hjälpa till. Vi bjuder in er att delta i ett utan tvekan annorlunda historiskt projekt.

Hittills uppgår de insamlade medlen till
389310€

Orglarna Q&A

Varför införskaffar man först nu en orgel? Varför byggdes den inte tidigare?

Redan på planeringsstadiet och när man byggde konsertsalen i Musikhuset fanns en plats avsedd för en riktig orgel. Resurserna räckte dock inte till för att bygga en orgel, och hittills har man spelat på en elorgel i konsertsalen.

Musikhuset har redan 3 orglar, varför behövs det en till?

I konsertsalen har man hittills spelat på en elorgel. I Organo på Musikhuset finns 3 orglar, men de är avsedda för att öva på och används vid mindre konserter. De befintliga orglarna utgörs av olika orgeltyper.