Musikhusets orgel

År 2024 får Musikhuset i Helsingfors äntligen sin efterlängtade konsertsalsorgel, det hjärta som saknats i huset. Orgeln kommer att ha 123 register. Det innebär att den blir en av världens största modern orgel i en konsertsal.

Orgelns formspråk är någonting alldeles nytt, som ställer bilden av en orgel på huvudet. I motsats till vad som är normalt placeras orgelns omkring 10 000 pipor inuti orgeln och det rörverk som leder luftströmmen och som normalt sitter inuti orgeln blir synligt på utsidan. Utseendet passar jättebra ihop med Musikhusets vackra arkitektur.

Denna aldrig tidigare skådade orgel byggs för hand av österrikiska Rieger Orgelbau

Musikhusets nya orgel blir praktfull och lämplig att framföra en så mångsidig musik som möjligt på. Man har strävat efter att betrakta orgeln som ett framtidsinstrument och den är inte heller knuten till någon tidsperiod, stil eller genre. Instrumentet är fascinerande för kompositörer särskilt genom det stora antalet hjälpanordningar och tekniska lösningar som inspirerar till ny musik, som ett mikrotonalt rörverk, ett reglerbart lufttryckssystem och ett flertal övertonsregister. Orgeln får två manualer, den ena nere på scenen och den andra där uppe hos orgeln. Det här gör det möjligt för organisten att spela helt nära kapellmästaren och vara synlig för publiken.

VIKTIGA DATUM

Tävlingen öppnar 27.3.2020.

Tävlingsverkens inlämningsdag 29.10.2022.

Senast 1.5.2023 väljer juryn ut två konserter för orgel och symfoniorkester, två till fyra verk för kammarorkester och orgel samt två till sex soloverk för orgel vilka kommer att uruppföras under 2024.

Tiedotteet