Urkumusiikin aikakausi on alkanut

Musiikkitalon Konserttisalin urkujen matka alkoi kesäkuussa 2018, kun urkujen hankintasopimus allekirjoitettiin 5.6. Musiikkitalon Organo-salissa. Soittimen rakentajaksi oli suunnittelukilpailun myötä valikoitunut alansa arvostettu itävaltalainen urkurakentamo Rieger Orgelbau. Nyt, kun urut ovat olleet käytössä pian puoli vuotta, voimme iloita paitsi koko projektin onnistumisesta, myös valtavan innostuneesta vastaanotosta, jonka soitin on saanut.

Kaija Saariahon miljoonan euron lahjoitus ja urkuhankkeen puolesta puhuminen saivat aikaan sen tarvittavan nosteen ajatukselle, että Musiikkitalon Konserttisali vihdoin täydentyisi uruilla. Mukaan lähtivät seitsemän säätiötä ja rahastoa: Jane ja Aatos Erkon säätiö, Svenska litteratursällskapet i Finland, Fredrik Paciuksen muistorahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Suomen kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Pro Musica -rahasto. Hankkeen lopullisen käynnistämisen mukanaolollaan vahvistivat Helsingin kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Yleisradio. Ilman yhteistä tahtotilaa urkujen rakentaminen ei olisi ollut mahdollista.

Urkujen suunnitteluvaiheeseen Musiikkitalon Säätiö asetti urkureista koostuneen asiantuntijalautakunnan, joka yhdessä urkurakentamoa edustaneen Wendelin Eberlen kanssa, ryhtyi suunnittelemaan monet tarpeet ja toiveet täyttävää soitinta. Musiikkitalon urkuhanke onkin monin tavoin erinomainen esimerkki onnistuneesta kulttuurihankkeesta. Rahoituksen näkökulmasta se osoittaa, että riittävällä rahoituksella voidaan todella saada aikaan laatua. Liian usein kulttuurialan hankkeet ja projektit toteutuvat vain karsittuina tai kutistettuina versioina siitä millaiseksi ne alun perin suunniteltiin, johtuen liian vähäisestä rahoituksesta.

Soittimen osuus urkuhankkeen noin neljän miljoonan euron budjetista oli merkittävä, lähes 3,2 miljoonaa euroa. Myös muihin välttämättömiin kuluihin, kuten konserttisalin mittaviin rakenteellisiin muutostöihin, asiantuntijatyöhön, sekä viestinnän- ja hallinnon kuluihin oli budjetissa varauduttu. Soitin oli kuitenkin pääosassa ja taloudelliset resurssit mahdollistivat hyvin vapaan ja kokeilevan ideoinnin ja suunnittelun. Lopputulos on vaikuttava ja se näkyy myös yleisön ja taiteilijoiden kiinnostuksena urkuja kohtaan.

Viestinnällisesti hanke tavoitti laajasti mediaa ja yleisöjä paitsi valtakunnallisesti, myös kansainvälisesti. Musiikkitalon Säätiön vuonna 2017 käynnistämä Urut Soimaan -kampanja saavutti urkujen valmistumiseen mennessä yli tuhannen nimikoidun pillin rajapyykin ja näiden lahjoitusten myötä kampanjan alkuperäiseksi tavoitteeksi asetettu 200 000 euroa lähes tuplaantui. Kansainvälinen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailu taas levitti tietoutta tulevista huippu-uruista jo hyvissä ajoin ennen niiden valmistumista ja kuluvalla kaudella on jo nautittu tämän kilpailun sadosta osana Musiikkitalon Urut Soimaan ry:n järjestämiä konsertteja.

Urkuhanke on esimerkki myös uusista innovaatioista ja siitä, miten rohkeatkin ideat voivat kantaa. Musiikkitalon Konserttisalin urkujen ehkä eniten puhututtanut, häkellyttänyt ja riemastuttanut ominaisuus lienee sen ainutlaatuinen fasadi. Sen pohtimiseen ja erilaisten vaihtoehtojen ja mahdollisuuksien kartoittamiseen käytettiin aikaa – ja sekin kannatti. Musiikkitalon Konserttisali ei täydentynyt vain ainutlaatuisella soittimella vaan myös visuaalisesti puhuttelevalla, maagisella ja salin arkkitehtuuria hienosti täydentävällä taideteoksella. Fasadin hopeiset elementit, jotka toimivat sekä urkupilleinä että ilmakanavina, toteutettiin 3D-tulostamalla. Materiaalina on suomalainen innovaatio, UPM:n valmistama biokomposiitti. Tällaista fasadia ja sen toteutusmenetelmää ei ole toteutettu missään muualla.

Urkujen tulevaisuus näyttää tähtiin kirjoitetulta. Musiikkitalon säätiön rohkaisemana vuonna 2019 perustettu Musiikkitalon Urut Soimaan ry on jo nyt vakiinnuttanut asemansa Musiikkitalon urkukonserttitoiminnan aktiivisena toteuttajana. Paitsi avajaisviikko, myös kevään muut urkukonsertit ovat vetäneet runsain mitoin yleisöä ja osaan konserteista liput ovat loppuneet kesken. Ulkomaisten huippu-urkureiden keskuudessa tieto Helsingin huippusoittimesta on levinnyt laajalle ja tulevina vuosina Konserttisalissa saadaan varmasti nauttia toinen toistaa huikeimmista urkukonserteista. Yhdistys luo aktiivisesti uutta ja monipuolista toimintaa urkujen ympärille, uudistaen käsitystämme urkumusiikista ja sen mahdollisuuksista.

Oli suuri kunnia ja ilo toimia Musiikkitalon urkuhankkeen projektipäällikkönä ja Musiikkitalon säätiön asiamiehenä lähes kuuden vuoden ajan. Työskentely osana laajaa asiantuntijajoukkoa ja hankkeen eri työryhmiä oli inspiroivaa ja antoisaa, mutta hanke tarjosi myös haasteita ja tilanteita, joissa kaiken osaamisensa sai laittaa peliin. Elämän mittakaavassa tämä hanke oli kokemus, jolla on erityinen paikka paitsi muistoissani, myös sydämessäni.

Haluan osoittaa lämpimät kiitokseni kaikille hankkeeseen osallistuneille, sen työryhmissä toimineille ja rahoituksen mahdollistaneille. Kiitoksista suurin kuuluu nyt jo edesmenneelle Kaija Saariaholle. Ilman Kaija Saariahoa, Musiikkitalossa ei olisi maailman upeinta soitinta. Kiitokset myös kaikille teille Musiikkitalon säätiön Urut soimaan -kampanjaan osallistuneille ja pillejä nimikoineille. Teidän lahjoitustenne myötä urut on saatu soimaan! Urkumusiikin uusi aikakausi on alkanut!

Kaisa Näreranta

Kaisa Näreranta toimi Musiikkitalon urkuhankkeen projektipäällikkönä ja Musiikkitalon säätiön asiamiehenä 20.3.2018-29.2.2024. Tällä hetkellä Näreranta toimii Helsinki International Film Festivalin toiminnanjohtajana.
Kuva: Sakari Röyskö

Musiikkitalon urkuhankkeen hankeorganissaatio

Hankkeen johtaja ja ohjausryhmän puheenjohtaja Juha Lemström
Ohjausryhmän jäsenet: Aleksi Malmberg (HKO), Tuula Sarotie (RSO), Pekka Kauranen (Musiikkitalo), Reetta Sariola/Kaisa Näreranta (Musiikkitalon säätiö)

Urkuasiantuntijalautakunta:
Puheenjohtajat: Olli Porthan ja Jan Lehtola
Jäsenet: Kari Jussila, Petur Sakari, Pekka Suikkanen ja Ville Urponen
Eritysasiantuntija: Olivier Latry

Projektipäällikkö Kaisa Näreranta

Arkkitehti Pauno Narjus

Kiinteistöosakeyhtiö Mannerheimintie 13a
Kiinteistöpäällikkö Marko Oittinen

Urkurakentamo Rieger Orgelbau
Toimitusjohtaja ja urkujenrakentaja Wendelin Eberle

Musiikkitalon säätiön hallituksen jäsenet urkuhankkeen aikana
2017-2018
Puheenjohtaja Ritva Viljanen
Asiamies Reetta Sariola (28.3.2018 asti), Kaisa Näreranta (29.3.2018 alkaen)
Jäsenet: Arne Wessberg, Gustav Djubsjöbacka, Pekka Kauranen

2018-2022
Puheenjohtaja Nasima Razmyar
Jäsenet: Kaarlo Hildén, Gunilla Ohls ja Pekka Kauranen

2021-2024
Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki
Jäsenet: Emilie Gardberg, Marit af Björkesten, Pekka Kauranen (2023 saakka), Emilia Mäki (2023 alkaen)

Urkuhankkeen rahoittajat

Kaija Saariaho
Opetus ja kulttuuriministeriö
Helsingin kaupunki
Yleisradio
Jane ja Aatos Erkon säätiö
Svenska litteratursällskapet i Finland, Fredrik Paciuksen muistorahasto
Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Suomen kulttuurirahasto
Svenska kulturfonden
Pro Musica -rahasto

Musiikkitalon Urut Soimaan ry:n nettisivut löytyvät jatkossa osoitteesta
www.musiikkitalonurut.fi

Facebook
Twitter
LinkedIn