Urkumusiikin ystävät yllättivät

Musiikkitalon konserttisalin urkujen taivalta on takana jo vuosi, mutta vielä pitäisi reilu kolme vuotta malttaa, ennen kuin uusien urkujen ensimmäiset sävelet vihdoin kaikuvat salissa.

Työssäni Musiikkitalon urkuhankkeen projektipäällikkönä vastaan erityisesti hankkeen rahoitukseen, hallintoon ja viestintään liittyvistä tehtävistä. Yksi mielenkiintoisimmista asioista on ollut mahdollisuus päästä seuraamaan uusien urkujen suunnittelua aitiopaikalla. Syksyllä 2018 alkanut urkujen suunnittelutyö on pitkä prosessi monine yksityiskohtineen. Kuluneen talven aikana urkuasiantuntijalautakunnan ja urkurakentajan kesken on käyty tiiviitä keskusteluja ja pohdintoja siitä, millainen kokonaisuus uruista lopulta syntyy. Äänikertojen luettelo eri pillistöillä, soittoapulaitteistot ja soittamiseen liittyvät muut tekniset ominaisuudet ovat olleet keskiössä, kun uusien urkujen ominaisuuksista ja toivotuista sointiväreistä on käyty välillä kiihkeääkin keskustelua. Konserttisali ansaitsee ehdottomasti parhaan mahdollisen soittimen, ja uskon vakaasti, että tähän työhön käytetty aika lopulta palkitsee meidät kaikki – urkumusiikin ystävät eritoten.

Urut soimaan -lahjoituskampanja käynnistettiin turvaamaan urkujen rakentaminen, mutta rakentamisen rahoituksen varmistuttua, kampanjan kautta kertyvät tuotot voidaan tulevaisuudessa kohdistaa urkumusiikin tukemiseen. Kampanjan tavoitteeksi asetettiin alun perin 200.000 euroa, mutta tavoite saavutettiin jo ensimmäisenä keräysvuotena. Lahjoituskampanjaan on voinut osallistua joko nimikoimalla urkupillin viidestä eri vaihtoehdosta, tai tekemällä omavalintaisen lahjoituksen. Pillejä on nyt nimikoitu huikeat 402 kappaletta! Suuret kiitokset kaikille lahjoittaneille!

Vielä ei ole toki liian myöhäistä osallistua, sillä nimikoitavaa riittää vielä tulevillekin vuosille. Konserttisalin urkuihin tulevien pillien määrä lähentelee nimittäin kymmentä tuhatta.

Erityisesti yksityisten lahjoittajien suuri määrä on ilahduttanut, osin jopa yllättänyt. Ajatus konserttisaliin tulevista uruista ei ole tuonut yhteen vain merkittäviä rahoittajatahoja, vaan myös suuren joukon urkumusiikin ja kulttuurin ystäviä, tavallisia ihmisiä, jotka ovat halunneet kantaa kortensa kekoon kulttuurin tukemiseksi. On ollut sydäntä lämmittävää tavata lahjoittajia ja kuulla heidän tarinoitaan ja taustoja siitä, miten pillejä on nimikoitu lahjaksi tai muistoksi itselle, perheenjäsenille, ystäville. Moni on kertonut myös Kaija Saariahon esimerkin innoittaneen lahjoittamaan – näin suuri hanke saatiin lopulta käyntiin yhden ihmisen aloitteesta.

Nimikoitu pilli on arvokas aineeton lahja, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Urut Soimaan -kampanjaan tulevat lahjoitukset tulevat olemaan oleellinen osa urkujen käytön mahdollistamista. Lahjoitusten kautta Musiikkitalon säätiön on mahdollista tukea mm. uusien urkuteosten tilaamista ja erityisesti urkumusiikin esittämistä konserttisalissa. Nimikoidut pillit muuttuvat siis aikanaan säveliksi – upeiksi, urkumusiikin täyteisiksi hetkiksi.

Tulevaa ohjelmistoa suunnitellaan jo innokkaasti ja kuluvan vuoden aikana pääsemme kertomaan näistä suunnitelmista myös teille urkumusiikin ystäville ja Urut Soimaan -kampanjan lahjoittajille.

Hyvää ystävänpäivää sinulle, urkumusiikin ystävä. Kiitos kun olet mukana!

Kaisa Näreranta
Helsingin Musiikkitalon säätiön asiamies ja konserttiurut-hankkeen projektipäällikkö
Urut Soimaan -lahjoituskampanja on edelleen käynnissä ja Musiikkitalon säätiö on sitoutunut jatkamaan keräystä vielä viisi vuotta uusien urkujen valmistumisen jälkeen.

Kuva: Sakari Röyskö

Facebook
Twitter
LinkedIn