Urut soimaan Helsingissä!

Helsingin Musiikkitalo liittyy huippukonserttisalien joukkoon, kun saliin rakennetaan maailmanluokan konserttisaliurut. Musiikkitalon konserttisali on upea musiikin kehto, mutta sieltä on puuttunut talon valmistumisesta asti jotain ihan oleellista: konserttiurut.

Kiitos säveltäjä Kaija Saariahon merkittävän miljoonalahjoituksen, urkuhanke lähti etenemään. Nyt Musiikkitaloon rakennetaan Euroopan ja todennäköisesti myös äänikerroiltaan maailman suurimmat konserttisaliurut. Helsingin Musiikkitalon säätiön puheenjohtajana en voisi olla iloisempi!

Ilokseni voin myös todeta, että urkuhankkeen toteutumisen ja soivien sisältöjen varmistamiseksi käynnistetty Urut soimaan-lahjoituskampanja on kerännyt jo tässä vaiheessa merkittävän määrän lahjoituksia. On upeaa, että meidän kaikkien on mahdollista kantaa kortemme kekoon ja varmistaa urkujen sointi pitkälle tulevaisuuteen.

Erityistä iloa tuottaa se, että lahjoituksia on tullut runsain mitoin aivan tavallisilta musiikin ystäviltä. Ihmiset ovat innostuneet ostamaan lahjaksi urkupillejä: mummot lapsenlapsilleen ja puolisot toisilleen. Urkupilli onkin aivan konkreettinen musiikin lahja, jonka läheiselleen voi antaa.

Helsinki on aina ollut moniääninen musiikkikaupunki ja jatkossa Helsingissä kaikuvat myös upeat urkusinfoniat.  Saamme kuulla teoksia, joita ei ole voinut ilman urkuja toteuttaa. Urut ilahduttavat ennen kaikkea helsinkiläisiä musiikin ystäviä, mutta uskon, että uruista voi tulla myös kansainvälinen valtti Helsingille. Musiikkitalo nousee aivan uudelle tasolle urkujen myötä.

Urkujen rakentajaksi valittiin maineikas itävaltalainen Rieger Orgelbau. Samainen urkutehdas on rakentanut esimerkiksi Pariisin filharmonian urut. Maailmanluokan urkuja tullaan varmasti myös kuuntelemaan ympäri maailman. Helsingin tavoitteena on olla kansainvälisesti vetovoimainen matkailukaupunki. Tasokas klassisen musiikin tarjonta on yksi tärkeä elementti kaupungin houkuttelevuudessa.

Musiikkitalo on minulle henkilökohtaisesti tärkeä paikka. Nautin suuresti konserttikäynneistä ja voin uskoa, että urkujen myötä Helsingissä tullaan kuulemaan vielä entistä upeampia teoksia. Urkujen rakentaminen on erityisosaamista vaativaa käsityötä ja vie pari vuotta. Urkutehtaan tilauskannasta johtuen urkujen valmistuminen ajoittuu vuoteen 2022. Silloin pitkä odotus palkitaan.

Onneksi urkumusiikkia voi ennen urkujen valmistumista kuunnella esimerkiksi jo Helsingin Urkukesässä 4.6.–26.8.

Nasima Razmyar
Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari