Vähän ennen yötä (KANTAESITYS)

Olli Kortekankaan urkukamarimusiikkiteos ’Vähän ennen yötä’ saa kantaesityksensä Musiikkitalon Organossa la 12.8.2023 lauluyhtye TriAngelin esittämänä.

’Vähän ennen yötä’ on säveltäjä Olli Kortekankaan ja runoilija Pia Perkiön kamarimusiikkiteos uruille ja kolmelle solistille. Teoksen voisi määritellä – mihin nimikin viittaa – iltamusiikiksi. Teos on luonteltaan meditatiivinen ja sen teksti on olemassaolomme perimmäisiin kysymyksiin rohkeasti paneutuva, kuitenkin inklusiivinen ja tunnustukseton. Vaikka iltamusiikki, vesper, liittyy erityisesti kristilliseen perinteeseen, on Vähän ennen yötä -teoksen teksti universaali ja henkinen, viittaamattaa mihinkään uskontokuntaan. Vähän ennen yötä saa kantaesityksensä 12.8.2023 Helsingin Musiikkitalon Organo-salissa ja sen jälkeen toisen esityksensä Lahden Urkuviikoilla 13.8.2023. Lauluyhtye TriAngelin kanssa teoksen esittää Suomen eturivin urkureihin lukeutuva Jan Lehtola.

Konsertin aluksi muistamme kesäkuussa menehtynyttä  Kaija Saariahoa. Aurora Ikävalko ja Jan Lehtola esittävät Saariahon kolme preludia sopraanolle ja uruille. Myös Johann Sebastian Bachilla oli suuri merkitys Kaija Saariaholle. Saariaho on kertonut Bachin olleen hänelle esikuvana kaikessa säveltämisessä.   

Liput 28 / 23 / 11,50 eur Musiikkitalon lipunmyynnistä ja Ticketmasterin verkkokaupasta täältä
Huom! Musiikkitalon Urut Soimaan ry:n kannatusjäseniksi 10.8.2023 mennessä liittyville konserttiin vapaa pääsy. Lue lisää jäsenyydestä täältä.

Ohjelma

Kaija Saariaho (1952-2023)
   Kolme preludia sopraanolle ja uruille (1981)

Aurora Ikävalko, sopraano ja Jan Lehtola, urut

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
    Praeludium in Es, BWV 552/1
    Kyrie, Gott Vater, BWV 669
    Christe, aller Welt Trost, BWV 670
    Kyrie, Gott heiliger Geist, BWV 671
    Fuga in Es, BWV 552/2

Jan Lehtola, urut

Olli Kortekangas (säv), Pia Perkiö (san.) KANTAESITYS
    Vähän ennen yötä

Lauluyhtye TriAngel 
Jan Lehtola, urut

Lauluyhtye TriAngel on vuonna 2006 perustettu kolmen naisen trio, joka sai alkunsahalusta laulaa klassista ja hengellistä musiikkia svengaavasti ja koskettavan tuoreita tulkintoja etsien. Yhtye esiintyy sekä a cappella, että erilaisten soitinkokoonpanojen säestyksellä. Negrospirituaalien ja gospellaulujen lisäksi yhtyeen ohjelmistossa on kansanlauluihin ja psalmeihin pohjautuvia lauluja, uudenlaisia virsitulkintoja sekä klassisen musiikin helmiä. TriAngelin laulajat, Aurora IkävalkoKaisa Näreranta ja Tuula Saarensola, ovat kaikki klassisen musiikin ammattilaisia. Heitä voi kuulla myös kirkkomusiikin, oopperan, liedin ja kuoromusiikin parissa.

TriAngelin esityksille tyypillistä on tulkinnan rohkeus ja vahvat, persoonalliset äänet. TriAngel on esittänyt mm. Faurén Requiemin kolmelle naisäänelle ja uruille sovitettuna versiona, sekä tilannut säveltäjä Mikko Heleniukselta Melartinin kesäsinfoniasta sovituksen, jota se esitti konserttikiertueella vuonna 2019 yhdessä pianisti Joel Papinojan ja tanssija Emmi Salosen kanssa. Yhtye on esiintynyt lukuisissa kirkoissa ympäri Etelä-Suomea. Keväällä 2010 TriAngel nauhoitti virsiä TV1:n Kolmen vartin kirkkoon.

 

Lue lisää Lauluyhtye TriAngelin laulajista täältä

Musiikin tohtori Jan Lehtola on opiskellut urkujensoittoa Helsingissä, Amsterdamissa, Stuttgartissa, Lyonissa ja Pariisissa. Lehtola valmistui Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta musiikin maisteriksi ja suoritti urkujensoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin 1998. Lehtola antoi Sibelius-Akatemian ensikonsertin Kallion kirkossa 2000. Musiikin tohtorin tutkinnon hän suoritti 2005, ja sen aihe oli Oskar Merikanto eurooppalaisten vaikutteiden välittäjänä Suomessa. Lehtola on työskennellyt urkumusiikin lehtorina Sibelius-Akatemian Kuopion osastolla vuodesta 2007 ja yliopistonlehtorina vuodesta 2017 alkaen.

Jan Lehtola on esiintynyt lukuisten orkestereiden, kuten BBC:n Philharmonisen orkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Lahden, Tampereen ja Mikkelin kaupunginorkestereiden, Tapiola Sinfonietan sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina. Hän on vieraillut useilla festivaaleilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Merkittävimpiä konserttipaikkoja ovat olleet Pariisin la Trinité, Lontoon Westminster Abbey ja St. Paul’s Cathedral, Altenburgin linnankirkko, Pietarin Marinski, Leipzigin Gewandhaus ja St. Thomas sekä Berliinin, Magdeburgin, Tallinnan ja Riian tuomiokirkot.

Säännöllisesti yhteistyötä säveltäjien kanssa tekevä Lehtola on kantaesittänyt 120 teosta, joista konserttoja 12. Lehtola toimi perustamansa Organo Novon ry:n puheenjohtajana 2007–2023 ja hän oli Organum-seuran puheenjohtaja 2009–2014. Tällä hetkellä hän on Musiikkitalon urkukonserteista ja uruista vastaavan Musiikkitalon Urut Soimaan ry:n puheenjohtaja. Lehtola on aktiivinen myös kirjoittajana, ja hän on julkaissut kolme musiikkitieteellistä tutkimusta, kirjoittanut lukuisia artikkeleja ja pitänyt radioesitelmiä.

Lue lisää Jan Lehtolasta täältä

Facebook
Twitter
LinkedIn