Seminaareja Musiikkitalon uusia Rieger-urkuja odoteltaessa

Musiikkitalon Urut Soimaan ry yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Musica Novan kanssa järjestää kaksi seminaaria liittyen Musiikkitalon uusiin konserttiurkuihin.

Urut otetaan käyttöön 1.1.2023 ja ensimmäisen vuoden aikana tarkoituksena on esityttää kaikkiaan 12 uutta sävellystä, jotka ovat käynnissä olevan Kansainvälisen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailun satoa. Kilpailun deadline on lokakuussa 2021. Nyt on paras hetki säveltää teosta ja samalla tilaisuus selvittää, millaisista uruista on kyse.

Marraskuun seminaari (19.11.2020) jakaantuu kahteen osaan: yhteistyössä Sävellyksen ja musiikinteorian aineryhmän kanssa paneudutaan uusien Rieger-urkujen rakennushistoriaan ja tutustutaan instrumentin Kasselin Martin kirkossa olevan sisarsoittimen teknisiin ominaisuuksiin. Tauon jälkeen seminaari jatkuu säveltäjäseminaarina, ja tarkoitus on valaista konkreettisin esimerkein, miten urkuja käytetään ja miten niille voisi säveltää. Samalla havainnollistetaan musiikkinäyttein urkujen moderneja tekniikoita. Seminaarin puhujina ovat uuteen musiikkiin paneutuneet urkutaiteilijat MuT Susanne Kujala ja MuT Jan Lehtola. Susanne Kujala on konsertoinut Kasselin Martin kirkossa ja on perehtynyt hyvin mm. mikrotonaalisen pillistön käyttöön. Jan Lehtola on mukana konserttiurkujen rakennusta suunnittelevassa työryhmässä ja hän on urkujen käytöstä huolehtivan Musiikkitalon Urut Soimaan ry:n puheenjohtaja.

Helmikuun symposium (8.2.2021) toteutetaan yhteistyössä Musica Novan kanssa. Siinä on tarkoitus ampaista konkretiasta lähelle esteettisiä kysymyksiä. Seminaari on suunnattu kaikille uruista mutta myös uudesta musiikista kiinnostuneille. Puhujina tilaisuudessa ovat Susanne Kujalan ja Jan Lehtolan lisäksi Kaija Saariaho, Lisa Streich, James McVinnie ja Juhani Nuorvala. Seminaarissa pohditaan urkujen sointiin ja mikrotonalisuuteen liittyviä kysymyksiä, mutta pureudutaan myös Musica Novan teemasäveltäjään Iánnis Xenákisiin.

Molemmat seminaarit on mahdollisuus nähdä striimattuna verkossa, mutta niihin voi myös Aikamme musiikin luentosarjaa lukuun ottamatta mahdollista osallistua paikan päällä rajoitusten ja epidemian niin salliessa.

to 19.11.2020 Seminaaripäivä Helsingin Musiikkitalolla
Katso koko seminaaripäivän ohjelma täältä

ma 8.2.2021
klo 12 Lounaskonsertti Helsingin Tuomiokirkossa
Susanne Kujala ja Jan Lehtola urut

klo 14 – 18 Uuden musiikin symposium, Musiikkitalon Organo-sali
Kaija Saariaho, Lisa Streich, James McVinnie, Susanne Kujala, Juhani Nuorvala, Jan Lehtola

klo 19.00 James McVinnien urkukonsertti Kallion kirkossa

Lisätiedot:

Jan Lehtola, Urut Soimaan ry, puheenjohtaja
jan.lehtola@uniarts.fi
+358 50 378 0878

Kaisa Näreranta, Helsingin Musiikkitalon säätiö
kaisa.nareranta@musiikkitalo.fi
+358 50 584 4876

Facebook
Twitter
LinkedIn