Urkumusiikin uusi luku

Viesti säveltäjä Kaija Saariahon menehtymisestä 2.6.2023 pysäytti. Vain reilua kuukautta ennen juhlistimme Musiikkitalon Organossa hänen nimeään kantavan sävellyskilpailun voittajia. Tuohon tilaisuuteen Saariaho ei itse pystynyt enää osallistumaan, mutta hänen välittämänsä puheen myötä saimme vielä tärkeän muistutuksen siitä, millaista tulevaisuutta voimme olla rakentamisessa ja mahdollistamassa. Saariahon muistoa vaalien kannamme nyt vastuuta siitä, että urut soivat.

Tammikuussa 2024 käyttöön otettavat Konserttisalin uudet urut muodostavat vihdoin Musiikkitalon tällä hetkellä puuttuvan sydämen. Urkuja on odotettu hartaasti ja niiden rakentaminen sekä varainkeruu on kestänyt pitkään, ei vähiten koronaviruksen takia. Jo tässä vaiheessa tiedämme, että työ on ollut kaiken vaivan arvoisia. Saamme paitsi maailman suurimpien modernien konserttisaliurkujen joukkoon kuuluvan instrumentin, myös laadultaan poikkeukselliset urut. Lisäksi urut ovat visuaalisesti erittäin tärkeä osa konserttisalia, ja jo nyt on kuultavissa, että soittimen läsnäolo on laajentanut salin akustisia ulottuvuuksia.

Urkujen valmistuminen on epäilemättä merkittävä tapahtuma paitsi Musiikkitalolle myös Helsingin kaupungille ja koko Suomelle. Urut voi myös nähdä symbolina suomalaisten sitoutumisesta taiteeseen ja musiikkiin, sillä monet eri-ikäiset musiikin ystävät ovat halunneet osallistua pienemmällä tai suuremmalla lahjoituksella Musiikkitalon säätiön käynnistämään urut soimaan -kampanjaan. Lempiesimerkkini on kollegani, joka osallistui lahjoituksella pienten lastensa nimissä. Nyt he ovat hyvin ylpeitä pienen kielipillin omistajia, ja samalla heillä tulee varmasti olemaan aivan erityinen suhde Musiikkitaloon läpi elämän.

Kansainvälinen Kaija Saariaho urkusävellyskilpailu julkaistiin urkujen rakentamisen varhaisessa vaiheessa soittimen esittelemiseksi maailmalle ja uusien urkuteosten tuottamiseksi. Kilpailu inspiroi kykyjä ympäri maailmaa ja siihen saatiin lähes 100 teosta. Odotamme suurella innolla voittajateosten esityksiä urkujen avajaisvuoden aikana, jolloin teoksia kuullaan urkureiden ja muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin esittäminä. Uudet urut ja uusi urkumusiikki tulevat nostamaan Musiikkitalon profiilia entisestään, ja kilpailun myötä myös urkureiden, säveltäjien ja orkesterien välinen yhteistyö on saatu hyvään alkuun.

Helsingin Musiikkitalon säätiön puolesta haluan esittää kiitokseni kilpailun muille rahoittajille: Alfred Kordelinin säätiölle sekä Jenny ja Antti Wihurin Rahastolle, Suomen Säveltäjille, Lahden Kansainväliselle Urkuviikolle ja Kirkkomusiikin säveltäjille, jotka rahoittivat kilpailun palkinnot. Olemme erittäin kiitollisia sitoutumisestanne musiikillisten kykyjen tukemiseen sekä Suomessa että kansainvälisesti. Lämmin kiitos myös kilpailun tuomareille, jotka käyttivät aikaansa ja asiantuntemustaan kilpailuteosten arvioimiseen, sekä ennen kaikkea kilpailun voittajille. Heidän teostensa kautta syntyy uusi luku Suomen musiikin historiassa. Olemme etuoikeutettuja saadessamme olla mukana todistamassa sitä.

Marit af Björkesten

Marit af Brjörkesten on Musiikkitalon säätiön varapuheenjohtaja ja YLEn Strategia- ja asiakkuusjohtaja.
Kuva: Sakari Röyskö

Facebook
Twitter
LinkedIn